СловоКулт:: на   

20.10.2021

Нова рубрика на СловоКулт ::

:: Geist/Spirit/Дух ::

14.01.21

Продажба на нашите изданија :: <3

:: Продажба на книги ::

30.07.20

Словотека

23.06.20

:: Corona :: reality check :: 3 ::

23.05.2020

На германскиот СловоКулт објавивме пдф-извадок од антологијата на биеналето
СловоКулт :: литерАРТура 2018

:: Јовица Ивановски :: Се изгубивме ::

македонски и германски

:: Силвија Лоренц :: две слики, без наслов, 2018

НОВА РУБРИКА :: Дијалози и интервјуа ::

:: Дијалози и Интервјуа ::

::1:: Горан Стефaновски :: Мимоза Петревска 

Во рубрката ::::Став наместо Страв::

 

Corona :: reality check :: 2 ::

::08:: Школо во време на корона ::

::08:: Школо во време на корона ::

 

::7:: Корона – симбол за стравот од непознатото ИЛИ замислениот непријател и диктатурата како спасителка ::  од Елизабета Линднер ::

:: Corona :: Reality Check ::

 

:: Избор Песни од :: Јосип Коцев :: од новата збирка::

::Јосип Коцев :: Музеј на чувствата ::

 

Нова рубрика:: ПОМЕН :: за Игор Исаковски::

::5 години:: без Игор Исаковски

 

Во рубриката :: ОСВРТИ :: 

::6:: Човек :: од Јовица Ивановски

::5:: Некој бил тука :: Николина Андова Шопова

Во рубриката ::Став наместо Страв:: со антифашистички повод::

::Смрт на фашизмот – слобода на народот!::

Во рубриката ::Осврти:: за романот на Вилхелм Генацино :: Просечна носталгија::

И извадок од романот во рубриката :: Книги :: Проза:: Просечна носталгија

::Осврти::

 

19.06.2019

Во рубриката :: Став наместо страв:: за проблематиката при преведување поезија (од македонски на германски)::

::5:: За проблематиката на преведување поезија::

 

11.05.2019

::Расказ од Димитрие Дурацовски::

:: Вода, лавиринти::

11.02.2019

::Оваа година започнуваме соработка со издавачката куќа Којот Кој од Гевгелија и планираме две книжевни изданија::

::Изданија во подготовка::

08.02.2019

::Став наместо страв::

::04:: Некултурата и неписменоста како придобивки од модерната држава во XXI век

::4::

17.01.2019

Нова рецензија во рубриката ::Осврти::

::03:: Припитомување на кучката:: Венко Андоновски

15.12.2018

::Став наместо Страв::

::На Игор Исаковски:: Четиригодишен помен::

::03:: на Игор Исаковски

28.11.2018

Со повод и почит:: Горан Стефановски:: 27.04.1952-27.11.2018

 

Ин Мемориам :: од Томислав Османли

Дела:: Диво месо:: извадок

 

15.09.2018

::Став наместо Страв::
::02:: Дистописка слика за Македонија

::2:: Дистописка слика за Македонија

НОВ:: Фестивал за независна уметност и книжевност::
SlovoKult:: literARTour:: Гевгелија:: Скопје:: Берлин:: 2018

Импресии од фестивалот:: Скопје::

SlovoKult:: literARTour:: Skopje::

Импресии од фестивалот:: Гевгелија::

SlovoKult:: literARTour:: Gevgelija::

::SlovoKult:: literARTour:: 2018

::Ново:: Автори проза::

::Силвија Штехер:: Silvia Stecher::

::Нова рубрика::

::ОСВРТИ:: кон книжевни изданија, изложби, настани и други културни појави::

::01:: Ехо на слободата:: Ана Јовковска

Автори:: Поезија

Марија Грубор:: поезија :: со слики од Дијана Томиќ Радевска

Марија Грубор:: Дијана Томиќ Радевска

Нова рубрика на СловоКулт:: Став наместо Страв::

::01:: Книжевноста денес::

::Став наместо Страв::

 

27.03.2018

СловоКулт::Литератур/а ви ги презентира сите наградени песни со поетската награда “Антево Слово”::

Повелете прочитајте ги сите пет песни::

Антево Слово:: Наградени песни

15.03.2018

ИСКАЗ::ИЗРАЗ 

::куса проза и ликовна уметност::

рубриката овојпат е дополнета со кус текст именуван како ::ПРЕВОДНИ ОСОБЕНОСТИ:: односно осврт кон невозможноста да се задржат сите карактеристики на оригиналниот текст :: во конкретниов случај тоа е половата/родовата неодреденост на ликовите во оригиналот, која не може да се задржи на македоснки:: Љубовта е универзална! – Но не и во преводот!::

 :: o2:: ::Исказ::Симоне Катер::

под твоите пазуви пасе летото. Со твоите пила-усни го покани, го повика, го угости, си го легна под пазува, а делумно и на срце…

Израз::Ѓорѓе Јовановиќ::

 

14.03.18

Наградите “Антево Слово”

Две поетеси од нашата женска редакција се добитнички на новата поетска награда “Антево Слово” и ние срдечно им честитаме и се радуваме, бидејќи тоа е големо признание и за квалитетот на нашето поетско онлајн списание. Искрени честитки и до останатите добитници::

Наградените песни можете да ги прочитате на СловоКулт::

::Катрин Салентин::

 

Д.А. Лори:: Љубовта е брза и гладна ѕверка

Александра Димитрова – Саш:: Литост 

 

Првата награда ја доби еминентниот македонски автор Томислав Османли, втората награда ја доби Александра Димитрова, а трета награда ја доби Салваторе Амбросино од Италија. Како дел од оваа поетска манифестација е и интернационалната награда која оваа година за прв пат ја добија Михајло Свидерски и Долорес Атанасова – Лори.

На 15 март 2018 година со почеток во 19:00 часот, во спомен собата на Анте Поповски во Ѓорче Петров ќе се одржи првото официјално доделување на наградите „Антево слово“ кои се дел од меѓународната поетска манифестација „Анџело Ла Векија“ („Il Parnaso – Concorso di Poesia – Premio Angelo La Vecchia“) за најдобра поетска творба во чест на великанот на македонската поезија Анте Поповски – „Антево слово“.

Претсавниците на манифестацијата велат дека конкурсот за поезија „Парнас – награда на Анџело Ла Векија“ е создаден со цел да се прослави и овековечи, преку „Возвишена поезија“, духот, душата, суштината и есенцијата на животот во Каникатската секуларна академија на Парнас. Најмногу пријавени поети има од Италија, но меѓу учесниците има поети од цела Европа, Балканот и пошироко.

 

09.01.18

НОВА РУБРИКА::

ИСКАЗ::ИЗРАЗ

кратка проза::ликовна уметност

::01::

Исказ::Владимир Лукаш:: 

Израз::Хана Хененкемпер::

 

07.12.17

Во сабота 09.12.2017, од 20:30 часот во галеријата F92 во Берлин:

:

Елизабета (Линднер) Костадиновска::Поетски перформанс, композиција од текст-слики-музика-јазик-сон што ќе заврши со танц, насловен како: Kubus, unsre Form. traum urban. Inkubus, Sukkubus. Играта на зборови не може да се задржи на македонски: Коцка, наша форма. сон урбан. Инкубус, Сукубус.

Повеќе информации и линкови ќе најдете овде:: Поетски перформас::Елизабета Линднер Костадиновска

 

06.09.17

Хајнер Милер::Германија смрт во Берлин

 со слики од Јулија Ајхлер::

21.07.17

Франц Кафка (03.07.1883 – 03.06.1924)

“Сон”