Бошко Бозаџиевски

Авион-птица

 

Хермес.

На дваесеттиот век.

Ги водиш горе.

На небесна прошетка.

А тие летаат заедно со твојата

конструкција, несовршена,

но заводнички доволна.

Предмет на проучување.

Навечер

се вклопуваш со небото

и се претвораш

во пловечка ѕвезда.

Трепкаш брзо.

Побрзо.

Точка во окото.

Им намигнуваш.

А ние обичните смртници

се собираме полека

на пристаништето од асфалт.

И чекаме. Чекаме. Чекаме…

Чекаме некој ебан пропелер

да вдува или

да испушти чад

во твоите челични едра

и притоа претворајќи те

неосетно во небесе сплав.

Леташ високо,

до самата прегратка на боговите.

Но, жалам,

премногу си материјален.

Во прегратката нивна

се само луѓе

коишто крилјата ги создаваат самите.

А височината ја достигнуваат

со некое непознато за тебе

гориво.

___________________________

Елизабета Линднер Костадиновска:: Вонземен Вознемир:: колаж со песна, 2018

::за изложбата “Фотокопирница на љубовта”, посветена на Бошко Бозаџиевски

по повод 10 години од смртта:: МКЦ и Бош Фестивал 10