Исказ во::кратка проза:: Израз во::ликовна уметност

 ::11:: Исказ :: Ања Кумел :: 

Piece of cake

Краток трепет во погледот; допир што се чини дека нешто значи. Како тогаш на терасата на покривот на една голема издавачка куќа со поглед на светкавата силуета на градот.

Израз :: Дијана Томиќ Радевска

 

 :: 10:: Исказ :: Александер Греф ::

Perpetuum mobile

Порано постојано се жалев за мојата врска на далечина. Пишував срцепарателни писма полни копнеж и шпекулации

::израз :: Славица Јанешлиева
::09:: Исказ :: Фарук Шехиќ ::

МОЈАТА ПРИВАТНА АТЛАНТИДА

Ми се чини дека сѐ почна кога татко ми престана да ја чита белградска Политика.

::израз :: Срѓан Миќиќ

 

::08:: Исказ:: Влада Урошевиќ

ВНАТРЕШНА БЕЗДНА

По долги сонувања за тоа, вие одеднаш откривате дека знаете да летате.

Израз:: Горан Стојчетовиќ

 

::07:: Исказ:: Сања Михајловиќ-Костадиновска 

Тела
Ми приоѓаш одзади и ми ги затвораш очите. Не знам кој си. Треба да погодам.

Израз:: Александра Петкова

 

::06:: Исказ:: Владимир Лукаш

Полуприказна
Се пресеков на пола. Едната моја половина сакаше бринети, другата блондики. Едната моја половина сакаше класична музика, другата турбофолк.

Израз:: Милан Андов

 

::05:: Исказ:: Вилхелм Генацино:

од:: Светлината гори дупка во денот::
Пред недела и пол, после подолго време повторно бев во театар. Ја гледав Крајот на играта од Бекет…

Израз:: Паул Клее, Заминувањето на духот, 1931

 

::о4:: Исказ::Александер Греф:: Соништата на еден постмодернист

И покрај дождливото време се осмелив да се искачам; специјално изнајмив чизми за пешачење.

Израз:: Андреа Шмит::

 

::03:: Исказ::Ненад Јолдески:: Дрвја со крошни под земја

Дрвјата се оголени. Луѓето се повлекуваат во себе како полжави. Градот ја следи идејата. Метафорите ми се чинат испразнети.

Израз::Казимир Малевич::

 

 ::o2::Исказ::Симоне Кантер::под твоите пазуви пасе летото. 

Со твоите пила-усни го покани, го повика, го угости, си го легна под пазува, а делумно и на срце…

Израз::Ѓорѓе Јовановиќ::

 

  ::01:: Исказ::Владимир Лукаш:: Ein kleines Wiegenlied

Едно бебе појде да се тетовира. „Сакам да ми го истетовираш сиот мој иден живот.“, му рече на тату-мајсторот, си ја стави цуцлата во уста и удобно се смести на масичката за тетовирање.

Израз::Хана Хененкемпер::