СловоКулт:: на   

Нов прилог во рубриката :: СТАВ аместо СТРАВ ::

05.03.23 

:: 10:: За современоста и стравот од вештачка интелигенција
(Во недостаток на природна интелигенција, тоа е секако оправдан страв)

 

За современоста и стравот од вештачка интелигенција

 

 :: ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА СЛОВОКУЛТ ::

Извадок од романот Прстените на Сатурн од В.Г. Зебалд, висококвалитетна современа проза од германскиот автор кој творел и жевеел во Англија.

В.Г. Зебалд :: Прстените на Сатурн

Извадок од романот (Прво поглавје) :: Преводот беше поддржан од Традуки и Фондацијата Бош.

Романот требаше да излезе во Блесок 2015 година, но заради смртта на Исаковски, објавувањето се одложи, но би требало следната година да се направи план за објава. До тогаш уживајте во првото поглавје ::

 

 

В.Г. Зебалд :: Прстените на Сатурн

Како најава за нашето ново издание од едицијата :: СловоКулт :: Словотека ::

Софи Рајер :: Иван Ивановски

20.10.2021

Нова рубрика на СловоКулт ::

:: Geist/Spirit/Дух ::

14.01.21

Продажба на нашите изданија :: <3

:: Продажба на книги ::

30.07.20

Словотека

23.06.20

:: Corona :: reality check :: 3 ::

23.05.2020

На германскиот СловоКулт објавивме пдф-извадок од антологијата на биеналето
СловоКулт :: литерАРТура 2018

:: Јовица Ивановски :: Се изгубивме ::

македонски и германски

:: Силвија Лоренц :: две слики, без наслов, 2018

НОВА РУБРИКА :: Дијалози и интервјуа ::

:: Дијалози и Интервјуа ::

::1:: Горан Стефaновски :: Мимоза Петревска 

Во рубрката ::::Став наместо Страв::

 

Corona :: reality check :: 2 ::

::08:: Школо во време на корона ::

::08:: Школо во време на корона ::

 

::7:: Корона – симбол за стравот од непознатото ИЛИ замислениот непријател и диктатурата како спасителка ::  од Елизабета Линднер ::

:: Corona :: Reality Check ::

 

:: Избор Песни од :: Јосип Коцев :: од новата збирка::

::Јосип Коцев :: Музеј на чувствата ::

 

Нова рубрика:: ПОМЕН :: за Игор Исаковски::

::5 години:: без Игор Исаковски

 

Во рубриката :: ОСВРТИ :: 

::6:: Човек :: од Јовица Ивановски

::5:: Некој бил тука :: Николина Андова Шопова

Во рубриката ::Став наместо Страв:: со антифашистички повод::

::Смрт на фашизмот – слобода на народот!::

Во рубриката ::Осврти:: за романот на Вилхелм Генацино :: Просечна носталгија::

И извадок од романот во рубриката :: Книги :: Проза:: Просечна носталгија

::Осврти::

 

19.06.2019

Во рубриката :: Став наместо страв:: за проблематиката при преведување поезија (од македонски на германски)::

::5:: За проблематиката на преведување поезија::

 

11.05.2019

::Расказ од Димитрие Дурацовски::

:: Вода, лавиринти::

11.02.2019

::Оваа година започнуваме соработка со издавачката куќа Којот Кој од Гевгелија и планираме две книжевни изданија::

::Изданија во подготовка::

08.02.2019

::Став наместо страв::

::04:: Некултурата и неписменоста како придобивки од модерната држава во XXI век

::4::

17.01.2019

Нова рецензија во рубриката ::Осврти::

::03:: Припитомување на кучката:: Венко Андоновски

15.12.2018

::Став наместо Страв::

::На Игор Исаковски:: Четиригодишен помен::

::03:: на Игор Исаковски

28.11.2018

Со повод и почит:: Горан Стефановски:: 27.04.1952-27.11.2018

 

Ин Мемориам :: од Томислав Османли

Дела:: Диво месо:: извадок

 

15.09.2018

::Став наместо Страв::
::02:: Дистописка слика за Македонија

::2:: Дистописка слика за Македонија

НОВ:: Фестивал за независна уметност и книжевност::
SlovoKult:: literARTour:: Гевгелија:: Скопје:: Берлин:: 2018

Импресии од фестивалот:: Скопје::

SlovoKult:: literARTour:: Skopje::

Импресии од фестивалот:: Гевгелија::

SlovoKult:: literARTour:: Gevgelija::

::SlovoKult:: literARTour:: 2018

::Ново:: Автори проза::

::Силвија Штехер:: Silvia Stecher::

::Нова рубрика::

::ОСВРТИ:: кон книжевни изданија, изложби, настани и други културни појави::

::01:: Ехо на слободата:: Ана Јовковска

Автори:: Поезија

Марија Грубор:: поезија :: со слики од Дијана Томиќ Радевска

Марија Грубор:: Дијана Томиќ Радевска

Нова рубрика на СловоКулт:: Став наместо Страв::

::01:: Книжевноста денес::

::Став наместо Страв::

 

27.03.2018

СловоКулт::Литератур/а ви ги презентира сите наградени песни со поетската награда “Антево Слово”::

Повелете прочитајте ги сите пет песни::

Антево Слово:: Наградени песни

15.03.2018

ИСКАЗ::ИЗРАЗ 

::куса проза и ликовна уметност::

рубриката овојпат е дополнета со кус текст именуван како ::ПРЕВОДНИ ОСОБЕНОСТИ:: односно осврт кон невозможноста да се задржат сите карактеристики на оригиналниот текст :: во конкретниов случај тоа е половата/родовата неодреденост на ликовите во оригиналот, која не може да се задржи на македоснки:: Љубовта е универзална! – Но не и во преводот!::

 :: o2:: ::Исказ::Симоне Катер::

под твоите пазуви пасе летото. Со твоите пила-усни го покани, го повика, го угости, си го легна под пазува, а делумно и на срце…

Израз::Ѓорѓе Јовановиќ::

 

14.03.18

Наградите “Антево Слово”

Две поетеси од нашата женска редакција се добитнички на новата поетска награда “Антево Слово” и ние срдечно им честитаме и се радуваме, бидејќи тоа е големо признание и за квалитетот на нашето поетско онлајн списание. Искрени честитки и до останатите добитници::

Наградените песни можете да ги прочитате на СловоКулт::

::Катрин Салентин::

 

Д.А. Лори:: Љубовта е брза и гладна ѕверка

Александра Димитрова – Саш:: Литост 

 

Првата награда ја доби еминентниот македонски автор Томислав Османли, втората награда ја доби Александра Димитрова, а трета награда ја доби Салваторе Амбросино од Италија. Како дел од оваа поетска манифестација е и интернационалната награда која оваа година за прв пат ја добија Михајло Свидерски и Долорес Атанасова – Лори.

На 15 март 2018 година со почеток во 19:00 часот, во спомен собата на Анте Поповски во Ѓорче Петров ќе се одржи првото официјално доделување на наградите „Антево слово“ кои се дел од меѓународната поетска манифестација „Анџело Ла Векија“ („Il Parnaso – Concorso di Poesia – Premio Angelo La Vecchia“) за најдобра поетска творба во чест на великанот на македонската поезија Анте Поповски – „Антево слово“.

Претсавниците на манифестацијата велат дека конкурсот за поезија „Парнас – награда на Анџело Ла Векија“ е создаден со цел да се прослави и овековечи, преку „Возвишена поезија“, духот, душата, суштината и есенцијата на животот во Каникатската секуларна академија на Парнас. Најмногу пријавени поети има од Италија, но меѓу учесниците има поети од цела Европа, Балканот и пошироко.

 

09.01.18

НОВА РУБРИКА::

ИСКАЗ::ИЗРАЗ

кратка проза::ликовна уметност

::01::

Исказ::Владимир Лукаш:: 

Израз::Хана Хененкемпер::

 

07.12.17

Во сабота 09.12.2017, од 20:30 часот во галеријата F92 во Берлин:

:

Елизабета (Линднер) Костадиновска::Поетски перформанс, композиција од текст-слики-музика-јазик-сон што ќе заврши со танц, насловен како: Kubus, unsre Form. traum urban. Inkubus, Sukkubus. Играта на зборови не може да се задржи на македонски: Коцка, наша форма. сон урбан. Инкубус, Сукубус.

Повеќе информации и линкови ќе најдете овде:: Поетски перформас::Елизабета Линднер Костадиновска

 

06.09.17

Хајнер Милер::Германија смрт во Берлин

 со слики од Јулија Ајхлер::

21.07.17

Франц Кафка (03.07.1883 – 03.06.1924)

“Сон”