АНТЕВО СЛОВО:: НАГРАДЕНИ ПЕСНИ

Претсавниците на манифестацијата велат дека конкурсот за поезија „Парнас – награда на Анџело Ла Векија“ е создаден со цел да се прослави и овековечи, преку „Возвишена поезија“, духот, душата, суштината и есенцијата на животот во Каникатската секуларна академија на Парнас. Најмногу пријавени поети има од Италија, но меѓу учесниците има поети од цела Европа, Балканот и пошироко.

Првата награда ја доби еминентниот македонски автор Томислав Османли, втората награда ја доби Александра Димитрова, а трета награда ја доби Салваторе Амбросино од Италија. Како дел од оваа поетска манифестација е и интернационалната награда која оваа година за прв пат ја добија Михајло Свидерски и Долорес Атанасова – Лори.

 

  1. Томислав Османли:: Љубов

  2. Александра Димитрова:: Литост

  3. Салваторе Амбросино:: Промени ги умовите

    Интернационална награда::

  4. Михајло Свидерски:: Сирија

  5. Долорес Атанасова – Лори:: Љубовта е брза и гладна ѕверка