Д.А. Лори

D.A. Lori

::Лепливи зборови::

::Германски::

::Англиски::

Слика:: Silvia Lorenz::Soft City::2017:

 

 

Љубовта е брза и гладна ѕверка

 

Еднаш бев илјада години стара,

го имав слепилото на пророкот

и лудилото на кралот,

товарот на времето и душа млада,

и слика од мене сама на маса

како се вртам и сучам, чекајќи те тебе, само тебе…

 

 Еднаш бев река која поседува море

 (или можеби беше обратно?!)

 која тече и се прекршува, во тишина и татнеж

носејќи ја тежината на каменчињата

и леснотијата на облачињата,

се тркалав и превртував накај тебе, само накај тебе…

 

Еднаш или двапати, можеби и повеќепати,

се обидов да умрам, да ја откинам болката,

да ги избришам линиите и скријам знаците дека си ти,

да ја затворам вратата и да те скријам од сите,

да те скријам во сржта моја, само јас и ти да сме,

и сепак на крај беше ти, само ти…

 

Можев да бегам, требаше да бегам,

ама љубовта е брза и гладна ѕверка.

И небото да го искачиш, отаде животот да стапнеш,

пак ќе те улови, цел ќе те изеде и со круната ти ќе се накити.

Колку и да бирам, што и да изгубам,

сѐ што ми останува си ти, само ти…

 

 

Војна

 

Ела, дојди, ќе пролеваме крв залудно,

ќе ги испишеме ѕидовите на светот со црвено,

после истите ќе ги срушиме и ќе се каменуваме.

 

Дојди. Вака, како сме тргнале

ќе стигнеме секој до својот нос.

Со веѓи сраснати за образи

Ќе се прпелкаме во ништото.

 

Каков потрошен материјал е човекот,

а ќе си речеш, му дале да дише,

да се роди, да живее, да љуби,

да губи и да добива,

и ете нè пак, жедни за смрт,

гладни за нечие срце,

заспиваме сити, изглоданата коска

ни се слизнува од дебелите стомаци.

 

Ела, дојди, и не заборавај

да понесеш ножици,

да го пресечеме она конче

на кое ќе висиме,

сами, бледи, голи и измрзнати,

со крв и војна под нашите нозе.

 

Не заборавај да ги понесеш солзите,

да исплакнеме очи,

не заборавај да ја понесеш

онаа ситна роса љубовна, да нè стресе.

И не заборавај да ме прегрнеш.

Како инаку ќе знаеме дека

сме грешеле и сме пустошеле?

 

Кутар човек.

Мисли, ќе се покае, ќе му помине,

ќе му биде простено.

 

Сеќавање-лавиринт

Понекогаш

постојам

само во сеќавањата на една љубов.

Чекорам по површината

на тоа море од емоции, ко некој Исус,

и си мислам, среќна бев.

Имав неколку години на број

и сите си ги знаев напамет,

зашто ги гледав во бројките на часовникот,

на регистрациите на автомобилите,

во голтките вода,

сѐ што можеше да се брои.

https://silvialorenz.com

Се сеќавам на уличката до тебе,

и сѐ што ми беше земено,

запалено ко лист хартија

и издувано ко пепел на дланка,

сите убавини однесени

од некој непознат ветар,

и јас, болна од сивило.

Брзо си најдов утеха;

можам јас самата да раѓам убавини.

Оттогаш,

редовно забременувам и раѓам.

Ама најтешко ми паѓа

Кога го носам твоето его,

најголемата грдотија на веков.

Рано го одбивам,

го испуштам гладно,

да лута.

И пак го наоѓа патот до мене.

___________

од збирката “Со ветрот под рака”, Антолог, Скопје 2016

 

Силвија Лоренц::Soft City::2017::маслен пастел

Silvia Lorenz::Soft City::2017::oil pastels::

https://silvialorenz.com

 

Лепливи зборови

Ретко кажуваме што не е кажано претходно

Ми се крши срцево и јазикот.

Само што сакав да ја анализирам

Анатомијата на зборовите,

Умот ми застана под притисокот

На туѓите мисли и зборови

 

Немало ништо освен ова небо порано

И ни трошка се нема сменето оттогаш

 

Го гледам….

 

Голема мрзлива стоногалка од облак

Само што не ја проголтала мојата омилена ѕвезда.

Ова бледо-сино небо во бескрајно воскреснување

Ми носи повеќе одошто можам да поднесам.

Жештината ми ги омлитавува сетилата,

Воздухот е полн со лепливи мисли,

Лепливи прсти околу лепливо пенкало,

Лепливи, лепливи зборови

Од збирката “Будење во трето лице еднина”, Блесок Скопје, 2014

Слика погоре::

Силвија Лоренц::Битка::2016

Silvia Lorenz::Schlacht::2016