::Стихотворба и слика:: Poem and Picture::

Немања Стојковиќ

Nemanja Stojković

РЕЦЕПТ

Ставете ги мислите на 250° Целзиусови

Или 480° Фаренхајти

Или на 9 кај фурна на плин

Сте ја соединиле смесата

ДНК од ќелавиот дедо

Ударите по глава

Првата хемиска равенка

Разбирањето на Хегел

Се топат шеќерите на првата мастурбација

Се шири пријатниот мирис на Сократ

Се појавуваат меурчиња на надевање

Кафеави пеги од гледање во ѕвездите

Повторно минувате низ рецептот на животот

Сите тие звучни имиња

Крадење портокали

Планински воздух

Шлаканица

Се барате себеси во зачините

Детали детали детали

Повторување дефиниции

Дипломи

Работни  места

Сето орудие е тука околу вас

Искористено за целите на совршенството

Го навивате тајмерот на 30 години

Ве мамат соништата од рерната

Ама уште не! Бидете стрпливи!

Толку многу е веќе потрошено…

Тајмерот те буди

Скокаш од креветот

Патем чувствуваш олеснување

Си го чул тајмерот

Сѐ е во ред

Не загорело

Ја отвораш рерната

В лице ти удира  озон и бозон

Веќе го чувствуваш вкусот на победата

Ја засекуваш  сопствената креација

Со тешкото познавање на луѓето.

Згрозеноста на твоето лице

Не можат да ја стивнат новите сознанија

Сега овде е само таа глетка

Тесто кое е недопечено однатре!

Сета таа убава надворешност

Всушност е  “жива” и крвава

Ги јадеш

Залците

Се преправаш дека уживаш

Сигурно тоа мора да биде така

П.С.

Времето е релативна работа

Пријателу мој

Не следи ги секогаш слепо рецептите

Додај малку од својата душа

Ако уште ја има

::          ::          ::          ::          ::

Превод од српски:: Д.А. Лори

Курт Швитерс::Малиот дом на морнарот::1926

Kurt Schwitters::Kleines Seemansheim::1926