::Стихотворба и слика:: Poem and Picture::

::Василија Иконому:: Дороти Пачкова::

 

ПРАВИЛА ЗА ЕДНА ИГРА

  ::English:: ::Грчки::Greek::

 

Вечерва сум куче

ако ти си маче

и тоа не би значело повеќе

одошто сега се разбира

 

Но немој да се заплеткаш и

да поверуваш во мојата вера

Те молам

да му поверуваш на јазиков

што останува упорен

Да им поверуваш на забиве –

предупредувам

и секако

 

да не ѝ поверуваш на опашкава

Обиди се да избегнуваш преводи

за стабилноста на висината

или за скапотијата на ритмот

-немаат ништо заедничко со среќата

 

Те молам да му поверуваш на гладот мој

 

и над се’

поверувај

во изворната

моја животинска

намера

да заспијам

врз твоите нозе

 

Превод од грчки:: Томислав Османли

Слика:: Дороти Пачкова:: Без наслов::