На второто издание на биеналето за современи уметности

:: СловоКулт :: литерАРТура :: 2020 ::

во организација на

СловоКулт :: Литератур/а Берлин и Арт Еквилибриум

на тема :: План Б за планетата Х или План Х за Планетата А ::

ќе имате можност да видите:

:: од 19 часот :: групна изложба :: со дела од германските уметници Дорит Требелјар, Антон Шварцбах и Ајке Леуен (Dorit Trebeljahr, Anton Schwarzbach, Eike Laeuen), Од Карбон (Aude Carbone, Франција) и македонските колеги Елизабета Линднер Костадиновска (Скопје/Берлин), Ирена Паскали (Скопје/Келн), Дијана Томиќ Радевска, Славица Јанешлиева, Иван Ивановски, Нина Гештаковска Цветковска, Велимир Жерновски и Марко Вујисиќ – некои ќе бидат и лично присутни.

:: од 20 часот :: Целовечерен мултимедијален книжевен перформанс (текст/слика/звук) :: со: Владимир Лукаш, Марија Грубор, Јовица Ивановски, Мануела Златкова, Исток Улчар, Јосип Коцев, Александар Кирковски, Елизабета Линднер Костадиновска (Скопје/Берлин), Гундула Шифер (Германија), Звонко Карановиќ (Србија) – видео презентација на германскиот поет Краус ::  Crauss и уредниците на берлинското авангардно списание за цртеж и текст Пролог :: Prolog :: Дорит Требелјар и Антон Шварцбах, како и на Танос Гогос (Thanos Gogos, Грција) и Марија Дејановиќ (Хрватска),  – сите тие требаше лично да присуствуваат.

:: Звук за настанот и завршен краток концерт :: Тони Димитров

:: Во Скопје уште и :: Сања Михајловиќ-Костадиновска :: видео презентација Василија Иконому (Vasileia Oikonomou, Грција)

:: краток блок :: In Memoriam :: Во сеќавање на поетесите :: Лилјана Дирјан и Горана Митровиќ ::

:: Филмска документација:: Борис Каески

 

Уметнички директор и организација :: Елизабета Линднер

Организација и куратирање изложба :: Дијана Томиќ Радевска

Организација и координација :: Марија Стојанова

Поддржано од :: Министертсво за култура на Република Северна Македонија

Настанот е на отворено, но сепак постои можност бројот на посетители да биде ограничен :: ќе ве информираме наскоро

Наместо задолжителни влезници ќе имате прилика да оставите доброволни донации и да купите книги или уметнички принтови, со што ќе ја поддржите нашата работа. Во овие времиња тоа е од огромно значење за иднината на уметноста и културата.

Затоа однапред ви благодариме за интересот и поддршката.