::Александар Кирковски::

::Aleksandar Kirkovski::

::English::                       ::Deutsch::

Александар Кирковские роден 1977 год во Скопје.

Објавил две книги поезија – Ќенелуп, 1997 и М, 2002:: Неговата поезија е застапена во две антологии на младата македонска поезија 20 млади мак поети и Неидентификувана небесна дојка

Негови песни се препеани на Англиски, Полски, Италијански, Романски, Словенечки, Српски и Влашки јазик. Објавувал текстови за култура и уметност во неколку списанија:

Студентски збор ( Уредник на подлистокот за книжевност Букви), Млад Борец, Летр интернационал – Македонија

Од 1998 – 2000 бил Кординатор на Литературниот кружок Мугри при Филолошкиот факултет Блаже Конески и уредник на 5 алманаси со поезија од членовите на кружокот.

1998, 1999, 2000, 2001 Учествувал на меѓународниот поетски фестивал Струшки вечери на поезијата

1999, 2000, 2001 дел од тимот задолжен за организација и подготовка на Балаканската книжевна манифестација Рацинови средби

Еден од основачите на неформалната уметничка група Студио К еден од  основачите и уметничките директори на Арт фестивалот Споени Садови

::Песни на СловоКулт:: Литератур/а::

 ::Галам::

 

 

Со слика од Владимир Лукаш:: Рихтер

 

::Констатација::

::Deutsh::

::English::

со слика од:: Касиопеја Наумоска:: Спиј мило спиј:: 2015

 

::Споменик::

со слика од:: Rene Magrite:: The Time Transfixed:: 1938::